Czy 2019 N1K może być zmodyfikowany, aby mieć quick shifter?
Dzięki, myślę, że poczekam do N1K z 2020 roku lub nowszej.Bob, też nie wiem, czy to konieczne. Ludzie używali ich na wszystkich rodzajach i markach motocykli, również ninja i z1000.
Nie potrafię nawet wytłumaczyć, ile razy miałem to w koszyku, gotowy do kliknięcia "kup". MYŚLĘ, że wiele uszkodzeń ma związek z niewłaściwym użytkowaniem. Jeśli jest ustawiony tak, aby zmieniał biegi przy 10 000 obr./min, nie można go tak naprawdę używać przy 5000 obr./min. Czasy odcięcia będą błędne. Ale jeśli się mylę, naprawa jest naprawdę do bani.
To właśnie wtedy mogę się z sobą spierać, ponieważ jeśli jest poprawnie skonfigurowany i wszystko działa dobrze, nie różni się to od zwykłej zmiany biegów. Uwielbiam modyfikacje tak samo jak wszyscy, i chciałbym mieć jedną, ale dla mnie ryzyko i korzyści nie są wystarczające. Możesz myśleć inaczej. Myślę, że marka "HM" jest tą, którą warto mieć, jeśli się na nią zdecydujesz.
Czy można zmieniać biegi bez dotykania sprzęgła lub puszczania gazu?Podoba mi się mój KQS z 2020 roku. To sprawia, że jesteś leniwy. Ale nie jest tak płynny jak zmiana biegów ze sprzęgłem, przynajmniej dla mnie. Więc kiedy jestem sam, używam go, kiedy żona jest z tyłu, nadal używam sprzęgła na niższych biegach. Może z czasem bardziej to docenię, jednak moje inne motocykle nie mają quickshiftera i do jazdy po ulicy nie jestem przekonany, że jest to cecha wysokiej nagrody, chociaż jest to droga technologia.
DziękiCześć Bob, mam Ninję 1000 i BMW S1000XR z quick shifterem (do zmiany biegów w górę i w dół). Aby zmienić bieg w górę, musisz przyspieszać, a aby zmienić bieg w dół, musisz odpuścić gaz, w przeciwnym razie skrzynia biegów nie zmieni biegu, jeśli nie zastosujesz się do tej procedury, ale szybko się do tego przyzwyczaisz, ponieważ ma to sens. Zawsze możesz wcisnąć sprzęgło i zmieniać biegi tak, jak chcesz, na przykład zmieniać biegi w górę z odciętym gazem lub cokolwiek.
Cóż, powiem ci, że to fantastyczne i jeśli dostaniesz taki, który działa tak płynnie i niezawodnie jak mój, pokochasz go. Kiedy wracam i jeżdżę moją Ninją, zdaję sobie sprawę, jak fantastyczny jest quick shifter i chciałbym, żeby też go miała.
Pozwólcie, że zacznę od mojego doświadczenia z samochodami, a tam jest zupełnie inaczej, gdzie mamy samochody z manualnymi skrzyniami biegów i inne z manualnymi skrzyniami automatycznymi. Cóż, manualne skrzynie automatyczne po prostu nie wydają się tak satysfakcjonujące jak czyste manualne skrzynie biegów, jak miałem w moim BMW serii 5 i dzisiaj w moim VW GTI, w porównaniu do automatycznej zmiany biegów mojej żony i różnych samochodów do wynajęcia. Radość z czystego manualnego samochodu z dobrą skrzynią biegów jest fantastyczna, podczas gdy manualne skrzynie automatyczne w ogóle nie sprawiają dobrego wrażenia i po kilku zabawach z nimi po prostu wracasz do trybu automatycznego i zamiast tego bawisz się radiem.
Quick shifter w moim BMW S1000XR pozwala na niesamowite zmiany biegów w górę, trzymając wciśnięty gaz, aby poczuć dreszczyk emocji, jakich nigdy wcześniej nie miałeś, zwłaszcza z 165 końmi mechanicznymi, które ma moja bestia. Nie wiem dlaczego, ale eliminacja sprzęgła nie jest negatywną rzeczą w motocyklu (jak w samochodzie) i naprawdę, kiedy się zatrzymujesz, musisz wcisnąć sprzęgło i je puścić i tak dalej przy niskich prędkościach, jak na parkingach i na wzniesieniach i tak dalej, więc dobrze jest opanować tę umiejętność, ale bądźmy szczerzy, kiedy już jedziemy, wciskanie sprzęgła jest łatwe, ale to krok, aby spowolnić zmianę biegów przy mocnym przyspieszaniu. Zmiana biegów w dół to także przyjemność i po prostu nie tęsknisz za sprzęgłem, gdy już się do tego przyzwyczaisz, gdy maszyna na to pozwala. Ponownie, zawsze możesz wrócić do sprzęgła i zmiany biegów jak w Ninji, jeśli chcesz, ale zapewniam cię, że nie będziesz tego robić przez 90 procent czasu.
Wybierz się na jazdę próbną, jeśli to możliwe, a zobaczysz, jak miło jest. Myślę, że jest gość "2 Wheel Obsession" na YouTube, który pojechał na jazdę próbną BMW z quick shifterem i tak bardzo mu się spodobało, że skończył z retrofittingiem w swojej Yamaha FJR (robi recenzje testowe różnych motocykli i innych produktów motocyklowych i tym podobnych). Może ten, który zrobił (marka), jest tym, który chcesz zmodernizować. Sprawdź to.
TransLogic robi dokładnie to. Odcina również zapłon cylinder po cylindrze, w zależności od położenia przepustnicy i prędkości pojazdu. Kosztują więcej i instalacja trwa dłużej, ponieważ łączy się przez każdy przewód świecy zapłonowej i ECU. Czytałem o tym recenzje. Wydaje się, że działa płynnie nawet przy częściowym otwarciu przepustnicy.dopóki nie pojawi się quick shifter, który podłącza się do portu OBD i odczytuje ECU w celu obciążenia silnika, obrotów, położenia przepustnicy i załączenia przełącznika sprzęgła, aby mógł podać dokładny czas odcięcia... w żaden sposób nie założyłbym QS na ten motocykl.